Ev Alım Rehberi

Kirada oturan ve ilk kez ev satın alacaklar için dikkat edilmesi gereken önemli maddeler bulunuyor. Rehber niteliğindeki içeriğimizi okuyarak ev alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilir, en doğru kararı verebilirsiniz.
 

Evin Piyasa Değeri

evin değeri nasıl hesaplanır Belli bir lokasyonda ev arıyorsanız, o lokasyondaki piyasa değerlerini takip etmeniz gerekiyor. Örneğin, İstanbul – Üsküdar – Salacak’ta bir ev alma niyetindeyseniz Salacak mahallesindeki evleri Ender Emlak üzerinden filtreleyerek lokasyon özelinde ilanları kolayca görebilirsiniz. İki ayrı bölgedeki iki yapı için fiyat farkı milyon liraları bulabiliyor. Örneğin, bir köşk ilanı ile aynı mahalledeki daire ilanı arasında fiyat uçurumu bulunuyor. Böyle bir durumda bina – daire özelliklerini kıyaslayarak, aradığınız özellikteki satılık gayrimenkullerin fiyat seviyesinden emin olabilirsiniz.
 

Gayrimenkulün Özellikleri
 

Fiyat seviyesi bilindikten sonra size uygun fiyat aralığını girerek site içinde filtreleme yapabilir, uygun yapıları değerlendirebilirsiniz. Otopark, kapıcı hizmeti, manzara, ev içi tadilat gereksinimi, ısınma durumu, bina yaşı gibi faktörlere dikkat ederek ihtiyaçlarınıza göre eleme yapabilirsiniz. Havuz, bahçe, ulaşım alanlarına yakınlık, güvenlik faktörlerine de dikkat etmelisiniz. Kalıcı bir yatırım olan ev satın alma konusunda kısa değil, uzun vadeli planlar yaparak seçim gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca apartmanın aidat ve yönetim kurallarını da almadan önce incelemelisiniz.

Çevre Politikalarına Dikkat

Ev satın alma yapacağınız bölgenin ileride değer kazanması “yatırım” anlamında önem arz ediyor. Belediyenin bölge politikalarını inceleyerek kararınızı hızlandırabilirsiniz. Örneğin, yanına metro yapılacak bir semtten ev almak, ilerleyen yıllarda sizin için daha karlı olacaktır. Ayrıca kentsel dönüşüm gibi faktörler, ikamet durumunuzu etkileyeceğinden tüm projeleri dikkatle incelemelisiniz. Kentsel dönüşüme giren evler ilanda olduğu gibi ayrıca belirtilebiliyor. Belirtilmediği durumlarda ise daha sonradan sorun yaşayıp pişman olmamak için alıcı adayının emlakçı veya ev sahibine proje durumunu sorması gerekiyor.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanına Güven

Gayrimenkul yatırım danışmanlarından destek alacak ev sahibi adaylarının her şeyden önce güvenilir, başarılı bir portföye sahip, işinde uzman kişi ve kurumlarla iş birliği yapması büyük önem taşıyor. Aksi halde ev satın alma işlemleri boyunca gereksiz masraflar ve başka olumsuzluklar ile karşılaşılabiliyor.